Wat kun je allemaal met noppenfolie?

Het meest geliefde verpakkingsmateriaal onder kinderen, en wellicht ook volwassenen, is toch wel noppenfolie. Een ander woord voor deze folie is bubbeltjesplastic. Het is een doorzichtige folie gemaakt van plastic met kleine, ronde luchtbubbels gelijk verdeeld over het oppervlakte. Deze luchtbubbels kun je kapot drukken waardoor je een kleine knal hoort. Dit is dan ook de reden dat voornamelijk kinderen fan van noppenfolie zijn. Maar noppenfolie is niet gemaakt om als speelgoed te dienen. Het is verpakkingsmateriaal bruikbaar in veel verschillende situaties.

Bescherming tijdens transport

Allereerst is de functie van noppenfolie schokwerend. Het wordt gebruikt als extra laag in de verpakkingen van producten die breekbaar zijn of op een andere manier beschadigd kunnen raken tijdens transport. Door deze folie te gebruiken om een product heen wordt een deel van de schokken opgevangen waardoor het product niet beschadigd raakt. Vaak wordt het bubbeltjesplastic bevestigd met kleine stukken tape waardoor het goed vast blijft zitten. De producten hebben zo geen ruimte om veel rond te schuiven wat ze nog beter beschermt.

Isoleren met noppenfolie

Hoewel het voornamelijk een verpakkingsmateriaal is, wordt noppenfolie ook wel eens gebruikt om te isoleren. Hoe werkt dit dan? Bubbeltjesfolie zorgt voor een ruimte waarin lucht verstopt zit, namelijk in de bubbels. Dit werkt als een thermische laag die isolerend werkt. Er zijn materialen die beter werken als isolatie dan noppenfolie, maar toch is het een goede optie wanneer je bijvoorbeeld een schuurtje wilt isoleren. Het is hiervoor van belang dat je de juiste soort noppenfolie kiest, omdat niet elke folie even goed geschikt is als isolatiemateriaal. Als je de juiste noppenfolie hebt kan je deze bijvoorbeeld ook gebruiken om leidingen te beschermen tegen vorst. Zelfs grotere planten en bomen hebben baat bij noppenfolie wanneer de vrieskou arriveert. 

Verschillende vormen en maten noppenfolie

De kwaliteit van bubbeltjesplastic hangt af van de dikte van het plastic. Hoe dunner het plastic is, des te sneller kunnen de bubbeltjes met lucht kapot gedrukt worden waardoor de folie zijn functie verliest. Dik plastic maakt dus dat noppenfolie van hogere kwaliteit is. Dan is er ook nog het verschil tussen noppenfolie met een roze kleur, aluminium noppenfolie en de noppenfolie die doorzichtig is. Elektronica wordt beschermd met roze noppenfolie, omdat deze vorm van bubbeltjesplastic een antistatische werking heeft. Elektronica is vaak statisch en moet beschermd worden tegen ontlading. Aluminium bubbeltjesplastic heeft een laag die is gemetalliseerd waardoor de thermische laag sterk is. Deze vorm van noppenfolie werkt dus beter als isolatiemateriaal en is dus geschikt om producten te beschermen tegen wisselende temperaturen.