Burn-out in het bedrijf: 3 tips om uitgeputte werknemers te helpen!

Het burn-outsyndroom is een psychologische aandoening die wordt gekenmerkt door emotionele spanning en stress op het werk. Een inspannende levensstijl kan mensen onder extreme druk zetten, tot het punt waarop zij zich uitgeput, leeg en uitgeput voelen en niet meer in staat zijn gewone situaties aan te kunnen.

Het is belangrijk te bedenken dat burn-out in het bedrijf zelden één enkele oorzaak heeft, maar het gevolg is van een combinatie van problemen, waaronder een buitensporige en voortdurende werklast, lastige procedures, gebrek aan autonomie of flexibiliteit, afwezigheid van beloning en een giftige atmosfeer.

Gevolgen van burn-out voor het bedrijf

Er zijn negatieve gevolgen voor de prestaties, zoals meer fouten en een lage productiviteit. De slechte gevolgen van burn-out voor het bedrijf nemen meestal aanzienlijk toe voordat iemand het probleem onderkent en aanpakt.

Belangrijk is dat het syndroom gevolgen kan hebben voor alle aspecten van het bedrijf – van de bedrijfsvoering tot de communicatie met klanten en teamgenoten. Mentale burn-out bij werknemers kan daarom negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en veiligheid op de werkplek.

Hoe een burn-out in het bedrijf te voorkomen

1. Een sterke bedrijfscultuur opbouwen

Het begint allemaal met het opbouwen van een transparante, sterke organisatiecultuur die de gemeenschap aanmoedigt om de relaties tussen mensen en gebieden te waarderen. Een manier om dit te doen is creatieve manieren te vinden om collectieve successen te vieren en het welzijn van de werknemers te bevorderen.

Maatregelen zoals vrije dagen, happy hour, flexibele werktijden en kantoor aan huis helpen ook om een burn-out in het bedrijf te voorkomen.

2. De praktijk van oefeningen aanmoedigen

Werknemers aanmoedigen om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, via interne of externe programma’s, vermindert stressniveaus, vergroot het zelfvertrouwen, voorkomt cognitieve achteruitgang en verbetert het geheugen. De voldoening van zelfzorg helpt ook fysieke en emotionele uitputting te voorkomen.

Samenwerkingsverbanden met sportscholen en lichaamsbeweging op het werk zijn goede manieren om deze gezonde levensstijl aan te moedigen.

3. Mentor plannen die groei vergemakkelijken

Platforms zoals Spotlight Training & Ontwikkeling, bieden gepersonaliseerde trainingen aan om de ontwikkeling van persoonlijke vaardigheden te stimuleren, zodat de werknemer het evenwicht kan vinden tussen werk en geestelijke gezondheid.

De organisatie van bedrijfsevenementen, de invoering van interne communicatieplatforms en de waardering voor het unieke karakter van elke professional zijn enkele van de initiatieven die bijdragen tot een gezonde en stimulerende werkomgeving.