Investeren in vastgoed eind 2022

Investeren in vastgoed was volgens een groot aantal mensen gedurende 2021 en 2022 de manier om eenvoudig geld te verdienen. Dit kwam door de enorme vraag naar woningen en stijgende huizenprijzen. Je verdiende namelijk op twee manieren geld, door het verhuren van een woning en het stijgen van de huizenprijzen. Maar nu de huizenprijzen stagneren en de hypotheekrente stijgt, is het nog verstandig om te investeren in vastgoed?

Het ingrijpen van de overheid

De overheid is ook aan het ingrijpen op de huizenmarkt. In sommige steden is het niet meer mogelijk om woningen te kopen wanneer je ze enkel wilt verhuren. Je kunt alleen nog woningen kopen om er zelf in te wonen. Daarnaast zijn er plannen om een maximaal aantal woningen te kopen binnen nieuwe projecten. Voorheen was het voor grote investeerders mogelijk om binnen één complex meer dan 80% van de appartementen te bezitten. Er zijn plannen om hier regels aan te verbinden.

De stijgende rente

Door de stijgende rente is het overbieden op woningen sterk verminderd. Hierdoor wordt er minder overboden en stijgen de prijzen minder hard. Investeerders zijn nu minder aangetrokken om huizen te ‘flippen’. Dit betekend dat ze worden opgekocht, verbouwd en direct doorverkocht. Ook kluswoningen zijn minder in trek, dit komt door de stijging van de bouwmaterialen. Ook rioleringsproblemen en andere verborgen gebreken komen steeds vaker naar boven, dit komt omdat het in verhouding te veel kost om deze te verhelpen voor de verkoop. Mocht je de riolering willen controleren voor de aankoop van een woning? Neem dan contact op met DG Riooltechniek.

Consumenten houden geld vast

Mocht je nog willen investeren in vakantiewoningen of zelf een bed and breakfast beginnen? Doe dan voldoende marktonderzoek. Een hoop grote retailketens zijn niet van plan om grote kortingen te houden gedurende black friday bijvoorbeeld. Zij verwachten niet dat de Nederlandse consument veel grote uitgaven gaan doen. Dit is een zelfde uitgave als een flink bedrag voor een vakantie- of huurwoning. 

Is het investeren in vastgoed nu verstandig?

Het is afhankelijk van welk vastgoedobject je koopt en wat je plannen er mee zijn. Het is vooral verstandig dat je met cijfers je aankoop kunt onderbouwen. Ook is het belangrijk goed onderzoek te doen naar je potentiële huurder. Kijk of het mogelijk is om in een studentenstad een pand te verhuren, studenten zijn namelijk goede huurders. Kijk ook naar de regels en plannen die de stad heeft omtrent de huurwoningen. Zijn er p