Hoe houd ik mijn houten tafel mooi? Gebruik deze tips van experts!

Heb je een nieuwe, stijlvolle tafel aangeschaft voor in de eetkamer of de woonkamer? Dan is het uiteraard zaak om jouw prachtige tafel(zoals een epoxy tafel van Epoxy Studio) goed te onderhouden, zodat deze lang mooi blijft. Veel mensen weten echter niet op welke manier(en) ze hun tafel het beste kunnen behandelen om mooi te blijven. In dit artikel zetten we een aantal goede tips van tafel experts voor je op een rijtje, die helpen om je tafel zo te onderhouden dat deze nog lang als nieuw lijkt.

Een epoxy tafel onderhouden doe je zo

Heb je een houten tafel met een epoxy bovenblad gekocht? Bijvoorbeeld een prachtige epoxy tafel van Epoxy Studio? Dan moet je bij het schoonmaken van de tafel oppassen dat je de epoxylaag niet beschadigd door er krassen op te maken. Gebruik daarom een microvezeldoek met een klein beetje water, en geen harde doek. Zo vermijd je krasvorming en blijft de tafel lang mooi. Bij een hele vieze tafel mag je een klein beetje schoonmaakmiddel toevoegen. Voor het schoonmaken van standaard houten tafels kun je het beste een vochtige doek gebruiken, maar altijd zónder schoonmaakmiddel. Schoonmaakmiddel kunnen namelijk de olie in je tafel aantasten, waardoor deze snel lelijk wordt.

De houten tafel oliën om deze mooi te houden

Een goede methode om een geoliede houten tafel lange mooi te houden, is door deze na verloop van tijd opnieuw te oliën. Dit is niet bij alle houtsoorten mogelijk, maar wel bij eikenhout, notenhout, teakhout en beukenhout. Fijn aan oliën is dat de olie diep in de houtporiën doordringt en alle gaatjes opvult. Hierdoor krijgen vocht en vuil geen kans om in het houtoppervlakte door te dingen. Een bijkomend voordeel van hout oliën is dat het hout zijn normale natuurlijke uitstraling behoudt en niet gaat glimmen of glanzen. Je tafel is dus beter beschermd én blijft de looks houden die je van een houten tafel mag verwachten!

Onbehandeld hout mooi houden? Gebruik speciale reinigings- en onderhoudsmiddelen

Als je een houten eettafel of salontafel hebt die onbehandeld is, dan vraagt dit om een voorzichtige aanpak. Kies bij onbehandeld hout altijd voor middelen die speciaal voor deze houtsoort zijn ontwikkeld. Vraag gewoon na bij je meubelzaak welke middelen in jouw situatie de beste keuze zijn!