Welke regels moet je volgens tijdens het gebruiken van een rolsteiger

Een rolsteiger is een belangrijke investering voor professionele vakmannen die op hoogte werken en dat veilig willen doen. Als je het echter zo veilig mogelijk wilt houden, dan is het essentieel dat je de juiste maatregelen treft.

 

Er zijn heel wat verschillende manieren om het gebruik van een rolsteiger op een veilige en efficiënte manier te doen. Welke regels met je nu altijd in het achterhoofd houden bij het gebruik van zo’n steiger?

 

4 belangrijke regels bij het gebruik van een rolsteiger

 

Eelke rolsteiger heeft als functie om het werken op hoogte gemakkelijker te maken, dat is logisch. Enkel als je de volgende 4 regels volgt, ben je echter zeker van een optimale veiligheid:

1. Koop stevige ladders

 

Een andere goede tip bij het gebruik van een rolsteiger is dat je best goede ladders gebruikt. Een enkele ladder kopen is bijvoorbeeld een goed idee als je sneller naar de bovenste verdieping wilt gaan, maar zorg er dan wel voor dat die ladder stevig vastzit en niet kan verschuiven. Ga voor de kwaliteit van een vooraanstaand merk om zeker een duurzame investering te doen!

2. Een harde of vlakke ondergrond

 

Ten eerste mag je een rolsteiger enkel gebruiken als je over een harde, effen ondergrond beschikt. Op die manier is de kans dat de steiger valt of verschuift immers een stuk kleiner. Ook geeft het je meer stabiliteit tijdens het werken, waardoor je nauwkeuriger werkt.

 

3. Geen machines of gereedschap laten liggen

 

Daarbij is het aangeraden om tijdens het werken geen al te zware machines of ander gereedschap op de steiger te laten liggen. Als je dat wel doet, dan heb je immers minder beschikbare ruimte om efficiënt te bewegen en te manoeuvreren. Daarbij verhoogt dit het risico dat je apparatuur naar beneden valt en kapot gaat of iemand verwondt!

 

4. Zet de rolsteiger altijd op de rem

 

Ten slotte is het aangeraden om de rolsteiger tijdens gebruik zoveel mogelijk op de rem te zetten. De meeste modellen beschikken over een geïntegreerde rem aan beide kanten zodat de kans op verschuiven of wegrollen nog veel kleiner is. Dat is natuurlijk een van de risico’s die je er tijdens het gebruik van een rolsteiger bij moet nemen, maar een goede rem kan toch al heel wat problemen voorkomen!