Wanneer zet je een huis te koop?

Het lijkt de laatste jaren niet op te kunnen met de woningmarkt. Als je een woning bezit, heb je dus geluk, want de prijzen zijn enorm gestegen. Maar misschien is er een reden dat je jouw huis wilt gaan verkopen: je hebt bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning op het oog of een andere reden om te verkopen. Misschien wil jij wel snel een huis verkopen in Zuid-Holland. Wanneer is nu de juiste tijd om jouw huis te koop te zetten?

 

Oudere versus jongere generatie

De generatiekloof is zichtbaar in de wijze waarop er met woningen wordt omgegaan. Het valt op dat de oudere generatie een huis direct in de verkoop zet, terwijl de jongere generatie liever wacht. Dit kan te maken hebben met het feit dat de oudere generatie vaak in duurdere woningen woont, die lastiger te verkopen zijn in vergelijking tot starterswoningen van de jongere generatie.

 

Wanneer wachten met de verkoop?

Het kan soms erg lucratief zijn om te wachten met de verkoop. We hebben de afgelopen jaren gezien dat de prijzen voor woningen alleen maar zijn gestegen. Het zou dus zonde zijn als je pas over twee jaar een nieuwbouwwoning betrekt nu al je huidige woning te verkopen, terwijl deze volgend jaar misschien juist wel meer waard zou zijn!

Wachten met de verkoop is ook fijn omdat je zo lang mogelijk in je oude huis kunt blijven wonen. Dat is fijn, want het kan zo zijn dat je een periode moet overbruggen in een huurwoning. Nu betekent dit twee keer verhuizen, wat extra kosten met zich meebrengt, maar er zijn ook veel regio’s in Nederland waar het tekort aan huurwoningen erg groot is. Als je al het geluk hebt dat je een huurwoning vindt, dan is deze vaak extreem duur.

 

Ook wanneer je financieel de ruimte hebt om een eventuele waardevermindering op te vangen, dan is het zeker het overwegen waard om te wachten met de verkoop van je woning.