Hoe werkt een boekhouding?

Je hoort als ondernemer de boekhouding bij te houden. Maar wat is boekhouden nu eigenlijk en hoe werkt een boekhouding? Kan je dit zelf doen? En wat moet je allemaal bijhouden? Lees dit artikel verder als jij er achter wilt komen hoe het boekhouden werkt. Je kan er ook voor kiezen om het boekhouden uit te besteden door een accountant of boekhouder? Doomen & Quist in Roosendaal staat als accountant altijd voor je klaar. Door de uitbestede kan jij je bezig houden met andere belangrijke zaken. 

Wat is boekhouden?

Boekhouden betekent het bijhouden en het vastleggen van de financiële gebeurtenissen en de actuele stand van je zaak. Het boekhouden heeft als doel dat je zelf ook inzicht krijgt in je financiën en om externe partijen, zoals de belastingdienst inzicht te geven in je financiën. Je kan er voor kiezen om de boekhouding zelf te doen of het uit te besteden. De boekhouder zorgt dan voor het opstellen van financiële rapportages, handelt de salarisadministratie af en zorg ervoor dat de belastingaangifte op tijd ingediend wordt. Als ondernemer zijnde ben je verplicht om een boekhouding bij te houden en de administratie te bewaren. Het is van belang dat je onder andere bonnetjes bewaard van je inkopen en verkopen. Het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven van een bedrijf zijn de basis van een financiële administratie. Je moet alle financiële zaken kunnen verantwoorden.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

De titel ‘’boekhouder’’ is niet beschermd en dat betekent dus dat je geen officiële opleiding ervoor hebt hoeven te volgen om jezelf zo te mogen noemen. Voor het beroep accountant zal je wel een opleiding moeten volgen. Dit is omdat een accountant zich ook aanbieden aan grote bedrijven, dan alleen zzp’ers. Een boekhouder richt zich namelijk vooral op zzp’ers. Voor sommige bedrijven is het zelfs verplicht om een accountant te nemen. Ook hoeft een boekhouder geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en een accountant wel. Dit houdt in dat als een boekhouder fouten maakt dat de kosten niet kan verhalen. Een accountant is verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als de accountant een fout maakt in de aangiftes of een fout maakt, kan je de schade verhalen op zijn verzekering. Dit is een groot voordeel van een accountant. Dit zorgt er ook voor dat een accountant duurde is. Dit is ook omdat de accountant verplicht een opleiding heeft moeten volgen. De prijsverschillen tussen een accountant en een boekhouder kunnen groot zijn.