Is roestvrijstaal beter dan ijzer?

Ben je een hobbyist of professional die iets moet gaan maken van metaal? Twijfel je nog welke metaalsoort beter is voor jouw project? Dan helpen wij jou graag met het antwoord op die vraag te vinden. In dit artikelen lees je de verschillen tussen verschillende soorten metaal.

Roestvrij staal kan niet roesten, toch? 

Het is een fabel die door de naam wordt versterkt. Roestvrij staal kan wel degelijk roesten, maar het roest alleen in uitzonderlijke gevallen en als het niet onderhouden wordt. Roestvrij staal gaat dus een stuk langer mee dan gewoon ijzer. Roestvrij staal is ook gemakkelijk om te bewerken. Je kunt RVS bewerken door de RVS te lasersnijden, hiervoor moet een aparte techniek toegepast worden. Je kunt dan eenvoudig het materiaal dat je nodig hebt voor jouw project op maat maken. Producten die gemaakt zijn met RVS hebben een luxe uitstraling. Je kunt met RVS bijvoorbeeld een wasbak maken voor je keuken, maar denk ook aan bijvoorbeeld dakgoten voor je huis. RVS wordt ook vaak gebruikt voor auto-onderdelen, bijvoorbeeld een RV-uitlaat met klepsysteem. Dit geeft een prachtig geluid en zorgt ervoor dat je uitlaat lang mee gaat. 

Wat is er dan mis met ijzer? 

In principe is er niks mis met ijzer. Ijzer is een zeer sterk materiaal dat vele toepassingen kent. Roestvrij staal is net wat sterker en gaat langer mee. Toch wordt er nog steeds ijzer gebruikt. Dit is omdat het een stuk goedkoper is dan RVS. Het toepassen van ijzer werd voor het eerst gedaan in Egypte. Er werden in die tijd vooral wapens van gemaakt. Ijzer wordt gewonnen uit ijzererts. De mijnen om ijzererts naar boven te halen zijn dan ook overal ter wereld te vinden. De grootste leveranciers van de ijzererts zijn de landen: Rusland, China, Brazilië, Australië en India. Deze landen zijn goed voor ongeveer 70% van de wereldproductie. Gietijzer is bijna niet kapot te krijgen, daarom wordt het gebruikt voor industriële toepassingen. Daarnaast kun je met gietijzer allerlei vormen maken. Met een mal is de vorm dan precies zoals het zou moeten zijn. Ijzer wordt ook veel gebruikt in de scheepsbouw, omdat het de klappen van de golven goed kan opvangen. Ook is ijzer goedkoop en sterk, een combinatie die je bij andere materialen niet vaak tegenkomt.

Zowel ijzer als RVS hebben dus hun eigen positieve eigenschappen. Welk materiaal beter is voor jouw klus, hangt af van waarvoor je het gaat gebruiken, en hoe je het wilt gaan toepassen.