Is het slim om een huis te kopen als investering?

Er zijn erg veel verschillende manieren om je geld te investeren. Echter, de meeste mensen kiezen ervoor om dit niet te doen. Zij hebben liever geld op hun spaarrekening zodat zij zekerheid hebben dan dat zij risico nemen met hun geld. Toch is het in veel gevallen zeker aan te raden om op zoek te gaan naar manieren om door risico te nemen meer geld te verdienen. Hier zijn immers verschillende manieren voor mogelijk. Het is de laatste jaren steeds meer duidelijk geworden dat je veel geld kunt verdienen door te investeren in vastgoed. In deze tekst lees je meer over het kopen van een huis als investering. 

Een woning kopen als investering

De meest gangbare manier van investeren in vastgoed is het kopen van een woonhuis om dit vervolgens te verhuren. Dit klinkt erg simpel, maar er komt een hoop bij kijken waar je op voorhand waarschijnlijk niet bij stil hebt gestaan. Het is bijvoorbeeld zo dat je als eigenaar van het huis verantwoordelijk bent voor vrijwel alle reparaties. In ieder geval zul je alle grote reparaties zelf moeten (laten) opknappen aangezien dit niet de verantwoordelijkheid van de huurder is. Bovendien kan het zo zijn dat je een huurder krijgt die het jou als huisbaas erg moeilijk maakt. Zo is het bijvoorbeeld zo dat mensen die regelmatig de huur niet of veel te laat betalen niet zomaar uit het huis gezet kunnen worden. Dat komt doordat iedereen in Nederland recht heeft op onderdak. In principe is het natuurlijk prachtig dat iedereen hier recht op heeft, maar het is wel vervelend dat deze rechten vaak worden misbruikt. Hier kun jij als verhuurder van een woning de dupe van zijn. 

Een vakantiehuis kopen als investering

Het is ook mogelijk om een vakantiehuis te kopen en dit te gaan verhuren. Hier komen weer hele andere dingen bij kijken dan bij het verhuren van een woning. Je kunt bijvoorbeeld een huis kopen in Estepona en dit vervolgens verhuren. Het grootste verschil tussen dit en het verhuren van een woning is het feit dat je geen vast huurcontract kunt afsluiten met een huurder. Dat komt doordat mensen een vakantiehuis vaak slechts voor één of twee weken willen huren. Hierdoor moet jij er na het vertrek van iedere huurder voor zorgen dat het huis netjes en schoon is zodat de volgende huurder hier weer in kan. Het is dus zeker mogelijk om geld te verdienen door het verhuren van een woning of een vakantiehuis, maar je moet er wel bij stilstaan hoeveel werk dit kost.