Wat is het carpaal tunnel syndroom?

Bij het carpaal tunnel syndroom kan je verschillende klachten ervaren doordat er een beknelling zit in de pols. Daar zit namelijk een tunnel, de carpale tunnel, waar pezen en zenuwen doorheen lopen. Deze pezen en zenuwen lopen van de onderarm naar de hand toe. Op het moment dat de zogenoemde tunnel te krap wordt, kan een belangrijk handzenuw in de knel raken, met diverse klachten tot gevolg.

Oorzaken en klachten

Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot het carpaal tunnel syndroom. Bijvoorbeeld door hormonale veranderingen tijdens een zwangerschap, de overgang of als de schildklier te traag werkt. Tevens kan het ontstaan na flinke handenarbeid of door reuma. Mensen met overgewicht of diabetes zullen ook een grotere kans hebben op het ontstaan van klachten. Deze klachten zijn onder meer: tintelingen, pijn of een doof gevoel in de duim, vingers en handpalm.

Handfysiotherapie

Laat het carpaal tunnel syndroom behandelen door handpolsexpert.nl. De klachten die komen kijken bij het carpaal tunnel syndroom zijn vaak te verhelpen door middel van fysiotherapie. Vaak zijn de klachten snel te herkennen door een huisarts en word je doorgestuurd naar een handtherapeut. Er zijn meerdere manieren waarop zij je kunnen helpen de klachten te verminderen of te laten verdwijnen. Daarnaast krijg je adviezen over bepaalde bewegingen die je het beste kan vermijden en een goede werkhouding.

Ernstige klachten

Naast de handfysiotherapie bij de vaststelling van de aandoening, kan er ook gekozen worden voor een operatieve behandeling. Dit gebeurt vaak pas als de fysiotherapie niet helpt of de klachten te ernstig zijn. Door een snee in de handpalm wordt er tijdens een operatie de tunnel geopend, waardoor de zenuw meer ruimte krijgt. De wond wordt gehecht en verbonden. Na de operatie kost het tijd voordat de pols weer helemaal hersteld is. Bij handpolsexpert.nl kan er door middel van handtherapie geprobeerd worden het herstel te bevorderen.