Hoe wordt een kurkwand geplaatst?

Ben je een handige doe- het- zelver? Dan kun je proberen om een kurkwand zelf te plaatsen. Voor het beste resultaat, kun je best je kurkwand laten plaatsen. Maar hoe gaan we nu best te werk bij het plaatsen van een kurkwand?

Goede voorbereiding

Een kurkwand plaatsen start met een goede voorbereiding. Voor je met deze klus beging zorg je er best voor dat de lijm op kamertemperatuur is. Plaats de materialen daarom minstens vierentwintig uur in de kamer waar je de wandkurk aanbrengt. Het acclimatiseren van de ongeopende verpakkingen doe je best horizontaal. Je rolt de kurk best afrol zodat de kurk goed vlak kan worden. Plaats nooit kurk in kamers met een temperatuur lager dan achttien graden. Dan zal zowel de lijm als de eventueel gebruikte lak langzaam drogen en zich minder goed vasthechten. Het te langzaam drogen kan zelfs vlekjes in de kurk fineer doen ontstaan. De relatieve luchtvochtigheid schommelt tussen de 45 en 65 procent.  Zorg tijdens het plaatsen van een kurkwand voor een goede ventilatie, door bijvoorbeeld alle ramen en deuren op een kier te zetten.

Zorg voor een goede ondergrond

Het plaatsen van muur kurk vraagt ​​om een ​​goede ondergrond. Die is poreus, vlak, blijvend droog, ontvet en vrij van stof. Dicht ook alle naden en gaten af ​​voordat u begint met het installeren van de kurkwand.

Wandkurk monteren met lijm zonder oplosmiddelen

Gebruik bij het plaatsen van wandkurk altijd lijm zonder oplosmiddelen. Lijm altijd kleine delen van de muur in en maak daarbij gebruik van een speciale lijmkam. Vergeleken met zogenoemde schortegels, vragen kurktegels met een dikte tot drie millimeter weinig lijm.

Wandkurk aanbrengen met contactlijm

Wanneer je contactlijm gebruikt moet je zowel de ondergrond als de rugzijden van de kurktegels inlijmen. Gebruik voor het plaatsen van de wandkurk een kortharige roller, zowel op de wand als op de volledige achterkant van de kurktegel. De lijm is droog als deze volledig doorzichtig is.

Aflakken van kurktegels

Aflakken is is een goed idee bij het gebruik van contactlijm. Zo is je wandkurk makkelijker te onderhouden en is de kans op het vormen van naden kleiner.