Stap voor stap aanleggen van een zwembad

Voordat je begint met de aanleg van een zwembad is het handig als je een planning maakt. Een mooi en duurzaam zwembad aanleggen is niet zo simpel als een kuil graven. Het klimaat in Nederland is kouder en het loont zich daarom om je zwembad te verwarmen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen om een inverter warmtepomp te installeren. De kleinere soort inverter warmtepomp verwarmt ongeveer 2000 liter per uur. Met dit volume is het uitermate geschikt voor een klein zwembad van 6000 liter. Aangezien de meeste zwembadpompen meer dan 2000 liter rondpompen is het van belang om een bypass te installeren. Het volume water dat dan doorstroomt en wegstroomt kan daarmee gereguleerd worden. Stromend water wordt altijd eerst gefilterd voordat het terugstroomt naar het zwembad. 

 

Er zijn ook systemen waarmee automatisch zuur (pH) en chloor (Redox) toegevoegd worden aan het zwembad. Het in de juiste hoeveelheid toevoegen van deze stoffen is belangrijk voor de zuiverheid van uw zwembad. Beide stoffen worden in een automatisch systeem toegevoegd aan het stromende water. Let er wel op dat deze chemische stoffen niet toegevoegd worden vlak voor de warmtepomp. De waterpomp is namelijk gevoelig voor het onverdunde water. 

 

Zwembadwater moet continu gemonitord worden om de pH en Redox waarde op peil te houden. Regenwater en organische stoffen zoals bladeren, haren, en huidschilfers verdunnen het water en zorgen voor meer bacteriële activiteit. Daarom is het belangrijk om een bladernet voor zwembad te gebruiken en je zwembad ‘s avonds af te dekken. Met name in koudere klimaten zoals Nederland moet pH poeder toegevoegd worden om een waarde tussen 7,2 en 7,6 te bereiken. 

 

Zwembadwater met een temperatuur tussen 18 en 28 graden is makkelijker te onderhouden omdat het een hogere pH waarde heeft. Onder deze condities is het chloor effectiever in het zuiveren van het water. Na wind of heftige regenval is het aan te raden om met een bladernet voor zwembad even al het grove organische materiaal eruit te vissen. Vervolgens kunt u met een teststrip het zuur- en chloorgehalte aflezen. Bij intensief gebruik van het zwembad is het aan te raden om dit 3 a 4 keer per week te doen.