Besparen op afvalkosten: hoe doe je dat?

Het is waanzinnig hoe veel afval een mens eigenlijk produceert. Je drinkt uit plastieken flessen, etenswaren zijn altijd verpakt, je hebt koffiebekers en ga zo maar door. Aan het eind van de dag tellen de afvalkosten dan ook wel op. Nochtans is het vaak perfect mogelijk om via een aantal kleine ingrepen die afvalkosten te beperken. Maar hoe doe je dat dan exact?

Geef voldoende aandacht aan afval scheiden

De meeste mensen en ondernemingen die besteden wel een beetje aandacht aan het scheiden van afval maar hebben nu ook geen trek om er echt veel moeite in te steken. Het is lekker gemakkelijk om gewoon alles bij het restafval te gooien en daarmee klaar te zijn. Nochtans is er heel wat afval dat niet per se thuishoort bij het dure restafval. Haal oud papier eruit, zorg dat er geen plastic bij het restafval komt en organisch afval kan je perfect gebruiken in bijvoorbeeld de tuin. Voldoende afval scheiden kan een echt verschil maken.

Het begint bij de inkoop

De grote boosdoener van de afvalhoop die zich binnen de kortste keren vormt is het doen van boodschappen. De inkoop kan echter vaak een stuk minder vervuilend. Dat kan door bewust te kiezen voor bulk aankopen of voor producten met minder verpakking. Dat kan echter ook door bijvoorbeeld te onderhandelen met de leverancier om bepaalde verpakkingen te minimaliseren. Kleine beetjes helpen en goed onderhandelen is meer dan een klein beetje.

Tracht te hergebruiken

Niet alles wat in het afval terecht komt is daarom ook echt afval. Vaak zijn er nog wel producten die je zonder veel problemen kunt hergebruiken of een nieuwe bestemming geven. Misschien kan je bepaalde verpakkingen wel hergebruiken als bewaardoos? Misschien zijn klanten wel blij met een handige doos om dingen in te bewaren of te verhuizen.

Durf te vergelijken

Het is een stap die veel ondernemers veel te laat zetten: het vergelijken van de kosten van verschillende afvalverwerkers. Nochtans kan je bijvoorbeeld op Vergelijkjeafval.nl dat zonder enig probleem doen. Daarom hoef je zelfs nog niet per se te veranderen van afvalverwerker. Vaak kan een bestaand contract zonder al te veel problemen een stukje goedkoper. Door goed te vergelijken ben je tenminste geïnformeerd over wat de marktprijs echt is!