Alles over de mediterrane tuin

Een mediterrane tuin is een tuin die geïnspireerd is op de prachtige landschappen en natuurlijke schoonheid van het Middellandse Zeegebied. Deze stijlvolle tuinen zijn een samensmelting van natuur, cultuur en architectuur en hebben een onmiskenbaar charmante uitstraling die iedereen in zijn ban houdt.

De zon in de mediterrane tuin

In een mediterrane tuin speelt de zon een belangrijke rol. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel van de planten die hier groeien van nature zonminnend zijn. In deze tuin vind je dan ook veel palmen, cactussen en vetplanten, maar ook mediterrane bloemen en planten als lavendel, salie, rozemarijn en olijfboom. De combinatie van deze verschillende planten zorgt voor een prachtig kleurenpalet dat de hele zomer lang bloeit.

Ontspanning is belangrijk

Een mediterrane tuin biedt een oase van rust en ontspanning, waarin je heerlijk kunt genieten van het buitenleven. Het is dan ook de perfecte plek om lekker te ontspannen, te zonnen of te genieten van een koel drankje op een warme zomerdag. In een mooie, mediterrane tuin kun je genieten alsof je echt in de buurt van de Middellandse Zee zit. De juiste tuinmeubelen zijn hiervoor belangrijk, je kunt tuinmeubelen in Arnhem kopen bij Tuintrend!

De mediterrane tuin aanleggen

Wanneer je besluit om een mediterrane tuin aan te leggen, zijn er een aantal elementen waar je rekening mee moet houden. Hieronder bespreken we enkele van deze elementen en hoe je deze het best kunt integreren in je tuin:

  • Kies voor een droge, warme bodem
    Een van de belangrijkste kenmerken van een mediterrane tuin is de droge, warme bodem. Dit komt omdat het Middellandse Zeegebied bekend staat om zijn hete, droge zomers. Om dit effect te creëren, kun je het beste kiezen voor een bodem die goed waterdoorlatend is en niet te veel vocht vasthoudt. Dit is vooral belangrijk als je veel cactussen en vetplanten in je tuin wilt planten.
  • Kies voor een overvloed aan groen
    In een mediterrane tuin speelt groen een belangrijke rol. Je kunt daarom beter kiezen voor planten die veel blad hebben en een overvloed aan groen uitstralen. Denk hierbij aan palm- en olijfbomen, maar ook aan klimplanten en struiken zoals klimop en buxus.
  • Zorg voor een goede afwatering
    De tuin kan behoorlijk wat regenbuien te verduren krijgen. Om ervoor te zorgen dat het water goed weg kan lopen, is het belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van grindpaden of door het plaatsen van drainagesystemen. Op deze manier voorkom je dat je planten onder water komen te staan en voorkom je dat er plassen op je terras ontstaan.