De goudwereld, een domein waar vakmanschap en wetenschap samenkomen om waarde te halen uit items die je wellicht thuis hebt liggen. Of je nou erfstukken hebt, oude sieraden die je niet meer draagt, of zelfs tandengoud, deze blog zal je door de fascinerende processen leiden die bepalen hoe jouw gouden voorwerpen worden getransformeerd van persoonlijke bezittingen naar financiële activa.
Hoe werkt het?
De eerste stap bij goud inkoop is het bepalen van de karaatwaarde van elk item. Dit is cruciaal om te weten uit hoeveel procent puur goud het bestaat. Vervolgens wordt het object gewogen om te bepalen hoeveel puur goud het bevat. Deze informatie, gecombineerd met de huidige goudprijs, bepaalt de waarde van het goud.
Wat kan je inleveren?
- Gouden sieraden, ongeacht hun staat
- Munten van goud
- Goudbaren
- Gouden tanden of kronen (tandengoud)
- Sloopgoud
Keurmerken en echtheid
In Nederland is het verplicht dat goud een keurmerk draagt dat de karaatwaarde aangeeft. Aan de hand van die stempel kan vaak meteen al bepaald worden of er sprake is van echt goud of nep goud. Bij twijfel wordt er gebruikgemaakt van een chemische test, bekend als het toetsen van goud, waarbij salpeterzuur en een zogenaamde toetssteen worden gebruikt om de zuiverheid nauwkeurig te bepalen.
Goud zuiverheid en legeringen
Puur goud is van nature erg zacht, waardoor het niet geschikt is als bijvoorbeeld een sieraad. Het zou dan te snel gaan verbuigen of zelfs kapot gaan. Daarom wordt het altijd gemengd met andere metalen zoals zilver, koper of nikkel om het sterker te maken. Deze mengsels worden legeringen genoemd. Karaat is dus het percentage puur goud dat het voorwerp bevat. In Nederland zijn de meest gangbare karaatwaarden 14 en 18, wat respectievelijk 58,5% en 75% puur goud inhoudt. De overige procenten zijn dus andere metalen.
Internationale goudvarianten
De kwaliteit van goud varieert wereldwijd, zo worden er in het buitenland ook andere karaten gebruikt. Zo is bijvoorbeeld goud uit Turkije, Marokko of Indonesië soms wel 20 of 22 karaats, wat neerkomt op meer dan 90% puur goud. Deze variaties benadrukken de diversiteit en rijkdom van goud als materiaal en als investering. Anderzijds zijn er ook landen als Duitsland en Engeland waar er goud van 8 of 10 karaat bestaat, het bevat dan maar een laag percentage puur goud. In sommige landen wordt dit zelfs niet eens erkend als echt goud vanwege het lage karaatgehalte.
Wat gebeurt er uiteindelijk mee?
Al het goud dat verkocht wordt en door handelaren zoals Feddema wordt ingekocht, wordt opgespaard tot grotere hoeveelheden. Daardoor kan het vervolgens worden omgesmolten tot goudbaren. Dit kan vervolgens door de grotere hoeveelheden voor een hogere prijs verkocht worden dan dat jij uitbetaald krijgt. Dit proces maakt het mogelijk om voor de handelaren de operationele kosten te dekken, terwijl jij een competitieve prijs voor je goud krijgt.